facebook logo youtube logo twitter logo

/Dirigenten

Jos Schroevers

Sinds oktober 2008 staat harmonieorkest Auletes van ESMG Quadrivium onder leiding van de ambitieuze en gepassioneerde dirigent Jos Schroevers. Jos heeft belangstelling voor verschillende vormen van kunst, waarbij hij probeert disciplines met elkaar te versmelten. Ook het werken met bekende solisten, zowel vocaal als instrumentaal, is een belangrijke drijfveer voor hem.

Zijn interesse voor dirigeren begon al op tienjarige leeftijd toen hij zijn eerste baton kreeg van Heinz Friesen. Heinz Friesen is voor Jos altijd een grote muzikale inspirator geweest. Zijn muzikale loopbaan startte in 1996 aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam waar hij klassiek slagwerk studeerde. Vanaf 1998 volgde hij de bacheloropleiding directie aan het Brabants Conservatorium en later zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de loop van de tijd is Jos zich ook gaan toeleggen op orkest en opera directie.

Gedurende zijn studie Master Orchestra & Opera Conducting aan de Zuidelijke Hogeschool der Kunsten te Tilburg kwam zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de zeer inspirerende lessen van Louis Buskens, Antony Hermus. Deze studie sloot hij CUM LAUDE af met een project bij het Philharmonisches Orchester uit Hagen (Duitsland). Hij acteerde daarbij zelf als assistent dirigent o.a. bij het Nationaal Jeugd Orkest, Noord Nederlands Orkest, De Anhaltische Philharmonie Dessau, Dutch National Opera Academy en l’Orchestre de l’Operá de Rouen.

In de afgelopen jaren volgde hij ook diverse masterclasses in binnen en buitenland waaronder St. Petersburg, Londen en New York. Bij de laatste werd hij uit meer dan 100 kandidaten geselecteerd als één van de 8 deelnemers en uitgekozen om Le Sacre du Printemps te dirigeren bij het afsluitende concert. Onlangs nog maakte hij als gastdirigent zijn debuut bij het professionele symfonie orkest Sinfonia Rotterdam, het Wings Ensemble en bij het Jeugd Orkest Nederland.

Tot slot is Jos de winnaar van de prestigieuze Nederlandse dirigentenprijs van het Kersjesfonds welke hij heeft ontvangen op 28 oktober 2011 in het Concertgebouw te Amsterdam!

www.josschroevers.com

Rick Muselaers

Rick Muselaers studeerde elektronische toetsen en orgel bij Frans Bullens aan de muziekschool in Dongen en piano bij Catharina v/d Schoot (klassiek) en Adjan Emmen (Licht). Tevens volgde hij de opleidingen Docent Muziek & en studeerde hij koordirectie bij Louis Buskens en Orkestdirectie bij Arjan Tien aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Hij liep stage bij het koor van de Nederlandse Opera o.l.v. Martin Wright en volgde gastlessen/repetities bij Gustav Leonhard (oude muziek), Hans van den Brand (lichte muziek), Hardy Mertens (HaFa), Jos van Veldhoven, Philippe Herreweghe, Jac van Steen en Ed Spanjaard, en diverse masterclasses bij het Brabant Koor (o.a. Brahms & Verdi Requiem).

Rick is als dirigent verbonden aan diverse koren en werkte samen met solisten als Tony Neef, Gerard van Maasakkers en Ernst Daniël Smid. Als gastdirigent werkte hij o.a. met het Eindhovens Kamerkoor, het Philips Philharmonisch Koor, diverse koren van het Fontys Conservatorium (o.a. Musical Hercules), het Fontys Jazz Choir en diverse harmonie- en symfonieorkesten als Brabant Symfonia en Brabants Muzyk Collegie. Met enige regelmaat assisteert hij Arjan Tien bij het Magogo Kamerorkest Tilburg, de Cape Philharmonic Orchestra in Kaapstad en de WDR-sinfonieorchester Keulen. In die hoedanigheid werkte hij met Symfonisch Blaasorkest St. Michaël Thorn, het Magogo Kamerorkest en de Cape Philharmonic. In februari 2013 zal hij Martin Wright assisteren bij het koor van de Lyric Opera Chicago.

Buiten zijn concertpraktijk om geeft hij regelmatig gastlessen op het Fontys Conservatorium (Praktische Harmonieleer aan de piano, Algemene Theoretische Vakken, Ensembleleiding) en neemt hij regelmatig zitting in de jury bij wedstrijden. In 2008 nam hij het initiatief tot de oprichting van het Zuid Nederlands Concert Koor waar hij nu als artistiek leider/chef-dirigent aan verbonden is en waarmee hij verschillende programma's heeft ingestudeerd in opdracht van gerenommeerde orkesten o.l.v. dirigenten als Ivan Meylemans, Jos van de Braak, Daan Admiraal, Heinz Friesen & Jules van Hessen.